ToniVoutilainen

Kaikki kulttuuritko samanarvoisia?

Mitä on kulttuuri?


Kulttuuri ei ole vain taidetta ja taiteen tekemistä. Kulttuurimme käsittää koko valtiomme ja yhteiskuntamme. Kulttuuriamme ovat Kela joka turvaa kansalaisen toimeentulon, Oikeuslaitos joka turvaa vapautemme ja oikeutemme. Demokraattinen järjestelmä joka turvaa kansalaisen äänen. Puolusvoimat joka turvaa turvallisuutemme. Koulujärjestelmä joka turvaa koulutuksen missä ei mennä uskonnon ehdolla ja opetella uskonnolisia mantroja ja sitaatteja. Meillä on Sibelius, Väinö Linna ja vaikka kuinka monta perinteistä suurta taiteilijaa.
Jos hyvä elintaso, tasa-arvo, turvallisuus, oikeus, vapaus, ja koulutus ovat asioita mitä kulttuureissa tulee arvostaa niin ipso facto kulttuurimme on parempi kuin lähes mikään muu maailmassa. Harvassa paikassa ja ajassa ihmiset ovat eläneet samalla elintasolla, vapaudella ja turvallisuudentunteella. Miten voidaan siis väittää että kaikki kulttuurit ovat yhtä arvokkaita? Mielestäni tämä on järjenvastaista. 


Kulttuurit ovat kehittyneet valtavasti kirjoitetun historian aikana. Voisimme vaikka kuvitella jonkun arbitraarisen numeron jonka antaisimme jokaisella kulttuurille vaikkapa 1500-luvusta lähtien. Kaikki kulttuurit aloittaisivat siis samasta luvusta, olkoot luku vaikka 5. Jos joutuisin arvostelemaan vaikkapa lähi-idän kulttuurillista kehitystä tai ihmisoikeuksia Eurooppaan nykyhetkessä, niin kyllä minä antaisin Euroopalle paremman numeron. Kai kulttuurillinen kehityskin on arvostettavaa kulttuuria? Euroopasta hävisi dueling kulttuuri, kas kummaa Lähi-idästä ja Afrikasta eivät ole hävinneet kunniamurhat tai vendetat. Jos sanotaan että kaikki kulttuurit ovat yhtä arvokkaita, niin kai on jotenkin kyettävä kulttuureja vertailemaan että pääse tähän lopputulokseeen? Todellisuudessa kulttuureja tai kansojen eroa ei saa kritisoida tai tutkia, koska silloin on rasisti, fasisti ja natsi-sika. 

Minusta tuntuu siltä että maailmassa on menossa suvaitsevaisuden maailmanmestaruus kisat jossa kilpaillaan silmien sulkemisesta ja siitä kuka toistaa koviten mantraa "monikultuurisuus on rikkaus" Miksi se monikulttuurisuus on rikkaus? Tähän en järkevää vastausta ole saanut, onko se rikkaus Suomen köyhille jonka käytettävissä olevat resurssit vähenevät? Onko se rikkaus sosiaalisille instituutioille joita he eivät kunnioita? Onko se rikkaus Suomen valtiolle jota osa heistä ryöstää? Onko se rikkaus väkivallan ja raiskausten uhreille? Vai onko se todellisuudessa rikkaus eliitille ja rikkaille? Jotka voivat silloin tällöin poistua hienoilta asuinalueiltaan katselemaan miten katukuvassa on monia eri kulttuureja ja he tuntevat Helsinkin kaduilla suurta ylpeyttä siitä miten Suomi ei ole enää "junttivaltio", ja voivat tätä kova äänisesti twitterissä ja facebookisssa julistaa ystävilleen ympäri Eurooppa jotka ovat jatkuvien hyökkäysten kohteena sekä pelon alla.

Monikulttuurisuus on käsite josta ihmiset poimivat ne parhaat ja ihanat asiat omiin ajatuksiinsan ja arvoihin. Se että kaupassa on monia erillaisia pasta paketteja, ja etnisiä ruokia on kuulema monikulttuurisuutta, se on kylläkin markkinataloutta. Väitän että monikulttuurisuuden hienoin asia on se milta ihmisestä tuntuu sisällä kannattaa näin jaloa ja fantastista aatetta, parantaa maailmaa. Se että voi sanoa seisovansan "rakkauden" ja "suvaitsevaisuuden" rinnalla. Pommien räjähtäessä voidaan aina onneksi lähettää energiaa twitterin kautta hashtageilla:  #Prayfortheworld, #WeAreBritain, #WeAreRetarded.  Syy pommeihin ja mellakoihin, ei ole monikulttuurisuudessa, Islamissa tai hallitsemattomassa maahanmuutossa. Vaan syy on että rasistit ja juntit eivät rakasta heitä tarpeeksi.


Lännen suurin Arabi liittolainen Saudi-Arabia onkin julistanut kaikki ateistit terroristeiksi, sama maa istuu YK:n Ihmisoikeusneuvostossa. Saudi-Arabiassa pohditaan jo pitäisikö naisten saada ajaa autoa, eikö olekkin valtavan kehityksellistä? Qatar ja Saudi-Arabia rahoittavat molemmat terroristeja ja kehtaavat vielä syytellä toisiiaan terrorismista. Erdogan kieltää evoluutiofaktan opettamisen koulussa. Qatarissa kuolee jatkuvasti työläisiä koska Sulttaani haluaa MM-kisat. Aikamoisia kulttuureja ja johtajia eikö vain? Yhdistyneissä Arabiemiraattikunnissa on jopa käytössä kansalaispalkka, mutta millä tämä kansalaispalkka ja hienot rakennukset on rahoitettu? Vastaus on käytännössä orjuuttamalla köyhä työläisväestö, tänne sitten suvaitsevaiset ihmispyhimykset lentävät ihailemaan arabikulttuuria ja sen saavutuksia!


Historiassa kun puhutaan monikulttuurisuudesta niin se tarkoittaa sitä että, naapuvaltioissa on olleet toisten naapureiden kansalaisia. Kulttuurillinen etäisyys ei ole siis ollut niin suuri, ei ennen tultu Afrikasta Suomeen.  

Montako Nobel palkintoa koko muslimi maailma on saanut?  12 Nobel palkintoa (joista 8 rauhanpalkintoja) on myönnetty ihmisille jotka ovat kasvaneet muslimi maailmassa. Suomelle on myönnetty viisi. Islamin uskoisia on noin 1,5 miljardia, meitä Suomalaisia on noin 5 miljoonaa. Tämä johtuu tottakai siitä että tiede ei ilmeisesti ole kovassa arvostuksessa lähi-idässä jotenka älykkäät ihmiset eivät sitä opiskele tai ei ole mahdollisuutta. Johtuukohan tämä kenties heidän kulttuuristaan tai rauhanuskonnosta? Vai kenties siitä että tiede voittaa uskonnon ja uskonto on paras tapa kontrolloida massoja? Varmaankin johtuu siitä miten Nobel -instituutio systemaattisesti syrjii muslimeita.


Ihmiset kaikissa yhteisöissä toimivat yhdessä perheensän kanssa usein myös paikallisyhteisöjen kanssa. Korkeiden elintasomaiden kulttuureissa on se ero että niissä toimitaan ja otetaan huomioon myös kanssakansalaiset. Väitän että suomessa ollaan valmiimpia tekemään yhteistyötä ja tulonsiirtoja kuin lähes missään lähi-idän tai afrikan maassa . Luottamuksen ja empatian tavat suurten ihmisryhmien kesken eivät ole luonnollisia, ne ovat kasvaneet hyvinvoinnin luonti prosessista sekä yhteisistä vastoinkäymisistä. maahanmuuttajat jotka tulevat köyhistä/kaaoksessa olevista maista eivät luultavasti ole valmiita luottamaan,empatisoimaan ja kunnioittamaan virkavaltaa johonka he eivät luota pätkääkään.  Heillä on kotimaidensan perusteella varsin hyvät syyt olla luottamatta systeemiin. Vanhemmat taas yleensän opettavat lapsilleen omat arvonsan ja tapansa.


 Jo nyt näemme merkkejä tämän halun laskemisesta, koska meillä on jo nyt suuri määrä maahanmuuttajia kuluttamassa resurssejamme sosiaaliturvassa. Miten käy tulevaisuudessa tuskin se keskiverto veronmaksaja innostuu ajatuksesta että tulevaisuudessa tänne tulee entistä enemmän turvapaikkaturisteja makoilemaan hänen kustantamana, koska he eivät todellisuudessa työllisty koskaan. Monikulttuurisuuden suurin uhri onkin Suomen köyhä kansalainen. Maahanmuutto "pahentaa" kaikkia yhteiskunnan osa-alueita kuten rikollisuutta, työttömyyttä, eriarvoisuutta, julksisen talouden ylikuormitusta, maahanmuutto eroaa muista yhteiskunnan ongelmista siinä mielessä että sitä on helppo kontrolloida/lopettaa se.
Mitä tapahtuu yhteiskuntarauhalle kun tulevaisuudessa työt vain vähenevät ja on enemmän ja enemmän valtion elätettäviä? Miten rahoitetaan kansalaispalkka robotisaation/tekoälyn alla?


Tietyille tahoilla on vaikeaa myöntää että kulttuureissa on valtavia eroja sosiaalisen käyttäytymisen suhteen ja he tuovat arvonsan mukanaan. Uskaltaisin jopa väittää että nämä arvot ja sosiaalinen käyttäyminen ovat usein ristiriidassa länsimaisessa käsityksessä ihmisarvosta sekä oikeudesta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Marko Parkkola

Tämä on jännä artikkeli. Se kannattaa lukaista, naurahtaa ja unohtaa. Se on täyttä tuubaa. Tottakai toiset kulttuurit ovat parempia kuin toiset. Vai oliko Hitlerin natsikulttuuri yhtä hyvä kuin buddhalaisuus. (retorinen kysymys, ei tietystikään ole)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulttuurirelativismi

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tottakai toiset kulttuurit ovat parempia kuin toiset."

Teetkö tuon arvion arvioimalla eri kulttuureja kutakin sen omilla arvomittareilla vai käyttämällä oman kulttuurisi arvomittaria sekä omasi että muiden kulttuurien arvioimiseen?

Mika Sarivaara-Satta

Kulttuureja verrataan toisiinsa siten, että minkä kulttuurin piirissä haluaisit mieluiten elämääsi viettää.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Ainakin FB:n Rasmuslaiset viettäisivät mieluten elämänsä sellaisen kulttuurin parissa, jossa mm. raiskatut naiset kivitetään, jne. Mutta silti taikaseinästä saa kokoajan ilmaista rahaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Blogistille pisteet siitä, että kuvaa profiilissaan tuotoksiaan rehellisesti ja totuudenmukaisesti! :)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ei ehkä kannattaisi yrittää kommentoida tätä filosofointia, mutta yksi pointti kuitenkin. Jos vertaisimme skandinaavista ja arabialaista kulttuuria, ei nyt, vaan tasan tuhat vuotta sitten, niin kyseiset kulttuurit vaihtaisivat blogistin esiin ottamissa arvoissa paikkaansa.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

No olet täysin oikeassa, minä puhuinkin nykyhetkestä. Joku voisi jopa sanoa että Arabi maailmassa vietettiin silloin kissanpäiviä! Miksihän sen jälkeen ei ole tullut edistystä?

Tuskin ne mongolit niin pahasti heitä rökittivät, että 1000-vuotta ollaan junnattu paikoillaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tuhannen vuoden päästä tilanne voi olla taas ihan toinen. Ei välttämättä kannata vetää kovin lukkoonlyötyjä johtopäätöksiä kulttuurien ja kansojen paremmuudesta juuri tämänhetkisen tilanteen perusteella. Historia on usein syklistä.

Kieltämättä monissa islamilaisissa maissa on menty aika paljon takapakkia viime vuosikymmeninä. Katselin jokin aika sitten kuvia vuoden 1968 Afganistanista ,jossa naiset kävelivät minihameissa! Kuvat oli kyllä otettu Kabulissa, mutta nykypäivänä se taitaisi olla ihan mahdotonta tuolla Afganistanin pääkaupungissakin.

Ai niin, uutisen mukaan 58 % USA:n republikaaneja äänestäneistä pitää yliopistokoulutusta huonona asiana :)

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen Vastaus kommenttiin #11

Enhän minä ole julistanut Suomalaista tai Eurooppalaista kulttuuria paremmaksi absoluuttisena totuutena. Absoluuttisia totuuksia, lienee vain se että 2+2 aina 4 ja jne. 1000-vuoden päästä täällä tuskin kansallisvaltioita edes on.

Historia todellakin on syklistä, olisikohan ollut Schopenhauer joka aikoinaan sanoi: "Mitä enemmän asiat muuttuvat sitä enemmän ne pysyvät samoina"

Mutta mitä republikaaneilla on tekemistä asian kanssa? Demokraatit ja Republikaanit ovat molemmat aikamoisia pellejä, Sanders on ihan hieno mies.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Nobeleista vielä: Ruotsiin on jaettu enemmän Nobelin palkintoja kuin esim. Italiaan, Japaniin tai Venäjälle. Voimme tietysti keskenämme miettiä, onko Ruotsin panos tieteelle ja kirjallisuudelle ollut merkittävämpää kuin jäljempänä mainituilla mailla. Missäs maassa ne Nobelit taas jaettiinkaan?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Olet myös tässä luultavasti oikeassa, ainahan sitä kotiinpäin vedetään. Mutta jos 5 miljoonan ihmisen valtiolla on 5 ja 1,5 miljardin väestöllä 12, niin johtopäätökset lienee selviä?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

1,4 miljardin asukkaan Kiinalla on 6 Nobelia. Vaikka ruotsalaiset ovat vetäneet härskisti kotiinpäin Nobeleita jaettaessa (ovat jakaneet itselleen peräti 31 Nobelia), niin kyllä Suomenkin 5 kappaletta on osittain naapuruuden ansiota. Toki kaikki suomalaiset palkitut ovat ehdottomasti palkintonsa ansainneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset