ToniVoutilainen

Trumpin sota?

Trump tarvitsee suuren ulkopoliittisen voiton tullakseen uudellenvalituksi, sisäpolitiikalla sitä ei enää kerkeä voittaa. Pohjois-Koreasta tätä voittoa ei tullut, vaan voittaja oli Pohjois-Korea. Nyt on siis Iranin vuoro, ainut epäselvyys on se miten sitä voittoa haetaan. Sodalla vai hivenen kovemmalla diplomatialla?

9.5 Presidentti Trumpille esitettiin väitetysti päivitetty suunnitelma Iranin varalle, jos se hyökkää Amerikkalaisia joukkoja kohtaan, tai kiihdyttää ydinaseprojektiaan. Suunnitelmassa esitettiin 120 000 sotilasta alueelle, suoraa invaasiota ei esitetty. https://www.nytimes.com/2019/05/13/world/middleeast/us-military-plans-ir... Trump sanoi tiistaina että suunnitelmat eivät pidä paikkaansa, ja jos Iraniin hyökättäisiin niin sinne lähetettäisiin paljon enemmän sotilaita. 

Suunnitelman takana on tunnettu sotahaukka John R. Bolton, joka on Trumpin kansallisen turvallisuuden asiantuntija. Ei ole mikään salaisuus että Bolton on haaveillut sodasta Iranin kanssa jo pidemmän aikaa. Bolton hyvin kevyesti kritisoikin Presidentti Trumppia kesällä 2017 kun hän ei ollut hylännyt Obaman Iran sopimusta, ja julkaisi artikkelin "How to Get Out of the Iran Nuclear Deal" https://www.gatestoneinstitute.org/10910/exit-iran-nuclear-deal  jonka silloinen kansliapäällikkö Steve Bannon oli häneltä aikaisemmin pyytänyt. Bolton sai tahtonsan läpi ja nyt "Obaman sopimusta" ei enää ole, nyt pitää enää saada se sota. Bolton oli myös suuri Irakin sodan kannattaja, eikä hän ole koskaan pitänyt sitä virheenä, hänen mielestään suurin virhe oli että he lähtivät sieltä pois. "I still think the decision to overthrow Saddam was correct. I think decisions made after that decision were wrong, although I think the worst decision made after that was the 2011 decision to withdraw U.S. and coalition forces,"  https://www.nytimes.com/2019/05/13/world/middleeast/us-military-plans-ir...

Trump tosin lupaili kamppanjansa aikana ettei aloita uusia sotia, ja hän on kyllä toteuttanut lupauksiaan äänestäjilleen. Hän on myös moneen otteeseen sanonut lähiaikoina ettei hän halua sotaa Iranin kanssa. Eikä olisi kyllä mielestäni millään tavalla loogista aloittaa sotaa Iranissa, samaanaikaan kun on kauppasodassa Kiinan kanssa, ja Trumpin toimet sitä kiihdyttävät. Tosin Trumpin toimet harvoin vaikuttavat loogisilta.

 Eikä sota ilman todellista casus belliä lisää suosiota, toki tälläinen voidaan keksiä, Boltonilla on tästäkin kokemusta(Irakin sota), tosin tällöin olosuhteet olivat WTC iskujen vuoksi paljon suotuisammat sodan aloittamiseen. Ydinaseohjelma on varmaan tähän riittävän validi syy, ainakin Iranin kohdalla. Myös Obaman hallinto uhkasi Irania sotatoimilla jos he kehittävät ydinaseen. Lähi-idässä ei tarvitse huolehtia Kiinasta, sieltä löytyy myös liittolaisia joilla on erittäin vahvat sotavoimat(Israel, Saudi-Arabia), joilla uskon olevan halua ja kiinnostusta vallanvaihdokseen Iranissa. "The enemy of my enemy is my friend", noh tuskinpa nämä yhteisiä operaatioita suostuisivat tekemään. Trump on myös selkeästi osoittanut että häntä ei kiinnosta mitä hänestä tai Yhdysvalloista ajatellaan maailmalla, joten nämä liittolaiset voivat riittää poliittisesti, ainakin ne varmasti riittäisivät sotilaallisesti. Ei Iranista ole mitään vastustusta USA:lle jos he päättäisivät suorittaa invaasion. 

Usa on ajanut Irania taloudelliseen nurkkaan pakotteilla, ja käsittääkseni on onnistunut tässä erittäin hyvin. Joten sotilaallisilla toimilla luultavasti haetaan parempia neuvotteluasemia uuteen sopimukseen. Trumpin kannatusluvut ovat tällä hetkellä suhteellisen hyvät (46%), joka on Trumpille hyvä luku. Jos hän onnistuu saamaan jenkeille ja lähi-idän liittolaisille suotuisan sopimuksen Iranin kanssa niin se voi nostaa hänen kannatustaan hyvinkin paljon. Jos Trump meinaa tulla uudelleenvalituksi niin hän tarvitsee huomattavaa kannatuksen paranemista, ja kun se ei ole tuon korkeampi ottaen huomioon yhdysvaltain talouden tilan, niin kyllä sen tarvitsee olla suuri ja hieno sopimus, tai sota. Vaalit ovat kuitenkin jo ensi vuonna. Pohjois-Korean kohdalla tämä voitonhakeminen ei onnistunut, vaan se epäonnistui täydellisesti. Kimillä on aseensan ja valtavasti enemmän mediahuomiota. 

Kongressi on toki Demokraattien hallussa, ja sotaa ei saa julistaa ilman kongressin hyväksyntää. Trump on tosin ennenkin kiertänyt poliittisiä elimiä erillaisilla määräyksillä vaihtelevan onnistuneesti. USA:n Presidentillä taitaa myös olla oikeus määrätä laajojakin sotatoimia tietyissä olosuhteissa ilman kongressin hyväksyntää. Ainahan sitä voi myös armahtaa itsensän.


USA:lla on väitetysti tiedustelutietoja että Amerikkalaisiin kohdistuu turvallisuusuhkia Irakissa, Iranin hallituksen tukemien tahojen toimesta. Amerikkalaiset vetävät Irakista henkilöstöä takaisin. https://www.cnbc.com/2019/05/15/washington-orders-some-us-government-emp....

Usa on lisännyt sotilaallista läsnäoloa alueella, he myös syyttävät Irania öljytankkereiden sabotaasista Omaninlahdella https://www.bbc.com/news/world-middle-east-48264499

https://yle.fi/uutiset/3-10784087

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos sota syttyisi Iranin kanssa, se tietäisi Trumpin kannatus syöksyä alaspäin! Yksi isoimmista plussista Trumpissa on se ettei se ole aloittanut sotia, tai oikeastaan sotinut ollenkaan Presidentti kautensa aikana, jopa ottanut sotilaita pois.

Joten en usko että hän aloittaa sitä, ellei sitten Irani itse hyökkää jotenkin Usalaisten kimppuun, mikä olisi hullua, koska Trump ei ole mikään pikku puhetta pitävä Demokraatti. Vaan Trump lähettäisi sinne oikeasti koko helv. armeijansa..

Se mikä nostaa tarpeeksi suosiota Trumpille on se ettei Demokraateilla ole kunnollista ehdokasta. Mitä olen katsonut Demokrattejen ehdokkaiden puheita jne. Niin itken miten huonoja ne voi olla! Suomessakaan ei ole niin huonoja Ehdokkaita edes Kansanedustajiksi!

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Se mihin suuntaan kannatus menee riippuu täysin siitä sodan syystä/oikeutuksesta, on noita poliittisia voittoja makseltu ennenkin alamaisten verellä, tosin liian iso määrä sinkkiarkkuja ei sitä tuo.

Taitaa ne Demokraattien kärkiehdokkaat tällä hetkellä olla Sanders ja Biden, ainakin nämä ovat minulle ne tutuimmat. Sanders on ainakin liian vasemmalla että hän tulisi koskaan valituksi jenkeissä, viimeksihän demokraattipuolue sabotoi hänen kamppanjaansan Clinttonia vastaan. Bidenista en osaa sanoa kuin että oli Obaman vara-presidentti.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vaihtoehtomedioissa on ollut uutisia suurista sinkkiarkkuvarastoista Yhdysvalloissa.
Johonkin siellä siten on varauduttu. Jos ei muuhun, niin suuriin omiin tappioihin.

USA:n ghetoista löytyy kyllä tykinruokaa palkka-armeijan täydennyksiksi.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Suurvallat eivät tee suunnitelmia vain tilikausi kerrallaan. Jo vuosituhannen alussa presidentti George W. Bush ilmoitti poispyyhittävät roistovaltiot. The Axis of Evil, Pahan Akseli (Pohjan Arvon demariserkku). Irak, Iran ja Pohjois-Korea.
Irak on jo siivottu ja roistot häädetty pakolaisiksi. Seuraavana siivotaan shiiapakolaiset ja viimeisenä Tornion pakolaiskeskukseen majoittautuu lommoposkisia korealaisia Sibakovin riemuksi. Sitten mailma onkin valmis, sillä meillä on koossa multikulttuurinen demokratia, missä kaikilla on kivaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos muistelee Trumpin presidentinvaalikampanjaa yksi hänen keskeisimmistä viesteistään oli, että USA on liian ennalta arvattavissa. "We have to make us more unpredictable" oli hänen usein toistettu lausuntonsa.

Muiden lupaustensa ohella tuo yllä mainittu on ainakin sellainen, jota hän on orjallisesti noudattanut.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Trump on myös siivonnut hallintonsan kaikistä niistä ihmisistä jotka yrittivät hillitä tätä Trumpin viestiä ja herra Presidenttiä itseään, Mattis, Kelly, Tillersson, Sessions tulee ainakin mieleen. Muutaman "paljastuskirjan" Trumpin hallinnosta olen lukenut, ja jos niissä on edes totuuden siemen niin kyllä edes Donald Trump ei tiedä mikä on hänen huomionsa kohde ensi viikolla.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hyvä havainto. Trump voi yrittää varmistaa uuden kautensa sodalla. Pohjois-Korean kimppuun hän ei uskalla käydä Etelä-Korean ja mahdollisen ydinaseen takia mutta Iran on toinen juttu. Ainoa Iranin kostohyökkäyskohde on Israel ja Israel haluaa jo muutenkin hyökätä ja tuhota Iranin nykyhallinnon ha sen tukijoukot.

Käytännössä Pohjois-Korea ei ole juuri ollut huolissaan hyökkäyksestä. He ovat tarkkailleet Etelä-Koreassa olevia jenkkidiplomaatteja ja heidän perheitään ja muita jenkkisiviilejä. Vaikka Trump laittoi parikin kertaa laivasto-osaston lähistölle, Pohjois-Korea ei havainnut tarkkailukohteissaan merkkejä hyökkäyksestä. Yleensä jenkit alkavat vaivihkaa kuljettaa siviileitään pois tulevilta sota-alueilta ja omat siviilit yleensä myös määrätään poistumaan maasta salaisella määräyksellä.

Iranin kannattaisi olla huolissaan. Alueelle virtaa jenkkien iskuosastoja, jenkkisiviilit poistuvat ja tekosyitä hyökkäykselle tulee mediassa esille päivittäin. Veikkaan että Israelissa valmistelut on tehty jo ajat sitten.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ainoa ongelma on maatiedustelu.

Iran on valtiona samalla tavalla haasteellinen tiedustelukohde kuin vaikkapa Pohjois-Korea.

Edes iranilaistaustaisten tiedustelijoiden liikkuminen ei ole kovinkaan helppoa pappisvallan tiedustelukoneiston seuratessa ihmisten arkea. Länsimaisia ihmisiä maassa ei kovin paljoa liikuskele muutoinkaan, joten Rangereiden, Navy sealsien yms. toimintaa joudutaan suunnittelemaan lähinnä satelliittitiedustelun perusteella.

Ongelma on myös siinä, että Iran on huomattavasti valmistautuneempi sotaan kuin Irak oli vuonna 1991 huolimatta Saddamin uhoamisesta. Irak valmistautui konventionaaliseen maasotaan, jota ei koskaan tullut. Iranilla on ollut aikaa valmistautua koalition tai Yhdysvaltojen hyökkäyksiin jo liki 30-vuotta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Omituisen hiljaista on ollut neljän tankkerin sabotaasin uutisoinnissa Hormuzin salmen alueella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tiedostaakohan Trump kuinka suuri riski on hyökkäyksessä Iraniin? Iran on paljon mahtavampi valta kuin vaikkapa Saddamin Irak oli eikä se ole varsinaisesti toiminut alueella aggressiivisesti vaikka Israel sen uhaksi kokeekin.

USA:lla olisi mahdollisuus paremminkin hybridivaikuttaa iranilaisiin "venäläiseen tapaan". Iranissa on valtavan suuri lähes äänetön maallistunut oppositio islamilaista valtaa vastaan. Iranin kansa omaksui varsin länsimaisen elämänkatsomuksen Shaahin vuosikymmeninä eikä ole sen kaipuusta luopunut. Iranilaisilla on keskimäärin myös enemmän koulutuksellista ja kulturellista sivistystä kuin arabeilla.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

USA:n näkyvä kalustonsiirto ja etenkin sen perustelu Iranin kohonneella uhalla käydä amerikkalaisten kimppuun antaa erikoisen hyvän sauman provokaatioille.

Nyt jos koskaan Trump ja Bolton ovat itse kiertäneet köyden silmukalle ja työntäneet itse päänsä silmukkaan. Provokaatio jonkun iranilaismielisen ryhmittymän taholta pakottaisi USA:n kostotoimiin.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Kyllähän tuollainen provokaatio olisi varmasti mieleinen monelle taholle USA:ssa sekä Israelissa, Bolton on varmaan ihan siellä kärjessä. Ihan pikkujutuista Trump tuskin lähtee sotaan, paljon pitää ainakin tulla ruumiita ennenkuin Trump voisi ohittaa kongressin tai saisi siltä luvan.

Oman käsitykseni mukaan USA + Israel pyyhkisi Iranin sotavoimilla lattiaa, miehitys ja uusien hallitsijoiden ylläpitäminen on sitten toki ihan eri asia.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse veikkaisin että vain Iranin ydinase- ja ohjushankkeet ja armeija tuhottaisiin täysin ja sen jälkeen maasta poistuttaisiin niiltä osin kun sinne on ylipäätään tarvinnut mennäkään. Israelilla ja jenkeillä lienee vain tietyt kohteet kiikarissa ja ne tuhotaan vaikka paikan päältä räjäytettynä. Muuten isketään ilmasta.

Hallinnon tuhoaminen keikauttaisi venettä sen verran että Iranin omat oppositiovoimat yrittäisivät valtaannousua. Kun maassa omat tappelee keskenään, se on poissa lähialueen uhkasta. Syyria on hyvä esimerkki siitä mikä riittää Israelille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Trumpin kannatus on ollut nousussa sitten vuoden 2017, joten tuskinpa tässä nyt mennään pullistelua pidemmälle.

USA vain turvaa öljyn liikkuvuuden Hormuzin salmen yli, eikä mitään sen kummempaa.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Nousussa on toki, kun aloitti aivan pohjalta :D. Eihän tuo esim 2018 ollut yli 50% kuin yksittäisissä osavaltioissa hetkellisesti. Nythän se on toki korkeimmillaan. En usko itsekkään että kyse on kuin pullistelusta, mutta noilla kannatusluvuilla ei tulla uudelleenvalituksi, tosin eivätpä ne pitäneet viimeksikään paikkaansa.

https://en.wikipedia.org/wiki/2018_opinion_polling...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Huomattavasti kattavampi kannatus kuitenkin, mitä monilla muilla aiemmilla presidenteillä.

USA:n viime vuosikymmenien parhaan presidentin Ronald Reaganin kannatus oli alakuloista, vaikka saavutukset hakevat vertaistaan.

Nobelvoittaja Obaman kannatuskin oli nurjaa, mutta niin olivat myös saavutuksetkin.

Lähellä 50 % kannatusta olevaa lukua voidaan jo pitää hyvänä.

Trumpin uudelleenvalinnan esteenä täytyy olla todella hyvä vaihtoehto aasien ja norsujen joukoista. Viime vaaleissa Hillary Clinton - Trump valinta oli jotakin ruton ja koleran väliltä valitsemista.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Trump ei aloita sotaa, mutta iskee, jos jokin muu taho aloittaa. Lähi-Idän diktatuurit ovat vaarallisia, koska niiden valtaa pitävät pysyvät asemissaan vain väkivallan avulla.

Trump on vahvoilla tulevissa vaaleissa, koska demokraateilla ei ole vahvaa ehdokasta ja koska USA:n talous on vahva ja työllisyys ennätyskorkealla. Esim. taistelu Kiinan kanssa saa suuren enemmistön tuen.

Yksikään demokraattien ehdokas ei saa yhtenäistä tukea puolueeltaan. Se johtaa tappioon.

Trumpin vahvuutena ovat teot ja tulokset. Demokraateilla vain puheet.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eikös Kankaanniemi ole tietoinen siitä Bush-doktriinista? No, eihän Sarah Palinkaan kysyttäessä sitä tuntenut.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Taitaa kuitenkin olla vielä demokraattien presidenttipeli suhteellisen auki. Luulisi sieltä löytyvän joku karismaattinen ja päteväkin ehdokas, jumalattomasti tullaan ainakin laittamaan rahaa pelkästään sen asian taakse että Trumppia ei uudelleenvalita. Bidenillä on varmasti pätevyyttä, mutta vetoaako 76-vuotias mies mitenkä demokraattikenttään? Tosin Sanderssilla(77) oli ja on varmaan vieläkin suhteellisen fanaattista nuorta kannattajakuntaa, monet näistä eivät viime vaaleissa suostuneet tukemaan Clintonia, Clintonille mm. buuattiin äänekkäästi demokraattien omassa puoluekokouksessa. Jotenka sen yhtenäisyyden pitäisi varmaan tulla jostain muualta kuin noista kahdesta ehdokkaasta, hänen tulisi myös varmaan olla huomattavasti nuorempi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Trump sitä ja Trump tätä. Oli kirjoituksia ettei Trump kestä presidenttinä vuottakaan tai ainakaan kahta vuotta tai virkakauttaan loppuun. Kahvinporoni kertovat, ettei Trump aloita sotaa, istuu virkakautensa loppuun, ostaa uuden puhelimen, jonka twitteri on käyttökelpoinen sekä käy varsin menestyksellisen presidentin vaalikampanjan. Sitä kahvinporot eivät kerro, valitaanko toiselle kaudelle.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sotabisneksellä on mennyt heikosti Trumpin aikana, ja nyt siitä tehdään loppu – niin kuin aina ennenkin, kun sotateollisuuden voitot ovat uhanneet hiipua: hyökätään milloin minkäkin verukkeen varjolla johonkin.

Tällä kertaa saattaa osoitteena olla Iran.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

IRAN
ei ole mikään turha valtio ja kulttuuri, paljon vanhempi kuin Yhdysvallat, saati Suomi.

Iranin ulkosuhteet perustuvat kahteen tukijalkaan: alueen ulkopuolisen vaikuttamisen minimointiin sekä kattaviin diplomaattisiin suhteisiin kehittyviin ja sitoutumattomiin maihin. Iranilla on diplomaattisuhteet lähes kaikkiin YK:n jäsenmaihin, pois lukien Israel ja Yhdysvallat (johon suhteet katkesivat Iranin vallankumouksen yhteydessä).

Kannattaa huomata, että Iranin väkiluku on 81,2 miljoonaa – siis Turkin luokkaa, mutta vahvemmin valtakeskusten näpeissä.

Iranin BKT on 439,5 mrd USD (2017). Se on oloihin nähden melko potti.
Vertailun vuoksi: Saudi-Arabian BKT on 638 mrd USD, Irakin 197 ja Israelin 350 mrd.

Iran nosti 2017 sotilasbudjetin 5,0 %:iin BKT:sta eli pikaisesti laskien Iranin sotilaalliset panostukset ovat 22 miljardi USD. Verrataanpa sitä vaikkapa Suomen parin miljardin panostuksiin.

Asevelvollisuus on voimassa kummassakin maassa.
Iranilla on kahdenlaiset asevoimat: tavanomainen armeija, johon kuuluu Iranin maavoimat, ilmavoimat ja merivoimat sekä Iranin Vallankumouskaarti.
Asevelvollisuus kestää 18 kuukautta.

Iranin vallankumouksen jälkeisten kauppasaartojen myötä maa on kehittänyt laajalti omaa puolustusteollisuutta. Iran valmistaa itse tankkeja, panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja, ohjuksia ja ohjusjärjestelmiä, sukellusveneitä, sotilasaluksia, sotilashelikoptereita ja hävittäjiä. (Wiki)

*

Iranilaisten passissa lukee, että "on voimassa kaikkialla muualla paitsi miehitetyn Palestiinan alueella". Sillä tarkoitetaan Israelin aluetta.

Israel on tuhonnut hävittäjillään ydinlaitoksen sekä Irakin Osirakissa (1981) että Syyrian Al-Kubarissa (2007). Iranin ydinlaitoksiin on lähetetty vasta tietokoneviruksia (2010).

Israel on ”otellut” likipitäen kaikkien naapuriensa kanssa, mutta ei etä-naapurinsa Iranin. Oletan, että tässä kuviossa on näppinsä pelissä myös ja nimenomaan Israelilla.

*

Kun vuosi sitten toukokuussa 2018 Iran-aihe oli viimeksi kuumana pöydällä, Israel/Netanjahu toistuvasti totesi, että otatus Iranin kanssa on väistämätön.
Ja mitä pikemmin sitä parempi.

Eli Israel laskee realistisesti, että pakotteista (kirsityvistä) huolimatta Iran vahvistuu kansakuntana kaiken aikaa, sisäinen valmennus toimii, ja siksi yllätysiskutus paras iskutus…

Sitä paitsi:
Trumpille Isku Iraniin ei ole varma tikki kannatuksen nousun suhteen. Eikä hänellä näytä olevan sinänsä vaalien suhteen paineita. Syytehankkeet rassaavat enemmän. Jos hän istuu syksyllä 2020 vielä presidentin ovaalihuoneessa, hänen mahdollisuutensa lasketaan yleisesti varsin hyviksi. Demokraattirintamasta ei näytä nousevan valovoimaista tekijää hänen ykköshaastajakseen. Ellei sitten mrs Obama katso aikaa ja hetkeä...

Vaaleihin, marraskuun 2020 vaaleihin on vielä 18 kuukautta aikaa, tiedä minkälaisessa suossa maataan syksyllä vuoden päästä.

Mutta vaalityön ja –rahoituksen suhteen kastanjoiden poimiminen pro-israel –suunnalta tietää vaaleissa hyvää. Ainakin tuki on vahvempaa kuin ilman actionia.

PS.
Joulukuusta 2010 lähtien Iran on ollut ainoa maailman maa jossa on käytössä perustulo! Mitenkähän hyvin se on sitouttanut kansan syvät rivit taiteluvalmiuteen Länttä vastaan?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Veikko. Iranilaisilta ja irakilaisilta loppuu vesi. Tätä asiaa on kovin vaikea korjata ja näiden maiden rosvopiirit kansainvälisin kytkennöin harjoittavat ihmisten kuljetusta EU:n alueelle hyvin tienestein.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset